7 Συμβουλές για αποτελεσματική επικοινωνία στο χώρο εργασίας

0

Όταν διατηρείται καλή επικοινωνία μεταξύ συναδέλφων και συναδέλφων γραφείου, τα καθήκοντα και τα έργα σίγουρα θα εξελιχθούν πιο ομαλά. Επίσης, θα κάνει τον χώρο εργασίας έναν πιο ευχάριστο και ικανοποιητικό χώρο για τους εργαζόμενους. Ωστόσο, η διατήρηση καλής επικοινωνίας στον εργασιακό χώρο δεν είναι εύκολη. Για να σας βοηθήσουμε όμως, ακολουθούν μερικές γρήγορες και απλές συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

1) Χρησιμοποιήστε τις τρεις μαγικές λέξεις

Λένε ότι υπάρχουν τρεις μαγικές λέξεις που κάνουν την επικοινωνία πιο εύκολη. Όταν χρησιμοποιούνται συχνά, αυτές οι τρεις μαγικές λέξεις μπορούν να μαλακώσουν την καρδιά ακόμα και του πιο μοχθηρού αφεντικού. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι τρεις μαγικές λέξεις; Είναι «παρακαλώ», «με συγχωρείτε» και «ευχαριστώ». Χρησιμοποιείτε πάντα αυτές τις τρεις μαγικές λέξεις όποτε είναι απαραίτητο και θα διαπιστώσετε ότι η σχέση σας με όλους στη δουλειά θα βελτιωθεί πολύ.

2) Γνωρίστε τους ανωτέρους σας στο οργανόγραμμα

Στην εργασία, οι εργαζόμενοι ανατίθενται διαφορετικά καθήκοντα. Επίσης, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν διαφορετική κατάταξη στο οργανόγραμμα. Όλοι όσοι βρίσκονται πάνω από εσάς στο οργανόγραμμα μπορούν να θεωρηθούν ως «ανώτεροι» σας. Περιττό να πούμε ότι θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη βαθμίδα ενός υπαλλήλου όταν μιλάτε/του απευθύνεστε.

Ως βασικός κανόνας, θα πρέπει να δείχνετε περισσότερο σεβασμό και ευγένεια όταν μιλάτε με κάποιον στην υψηλότερη θέση. Φυσικά, είναι απαραίτητο να δείξετε σεβασμό και ευγένεια σε όλους. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε πιο υποχωρητικοί όταν μιλάτε με τους ανωτέρους σας.

3) Γνωρίστε τη θέση σας και τη θέση τους

Θα πρέπει να γνωρίζετε καλά τη δουλειά σας στο χώρο εργασίας. Ομοίως, πρέπει επίσης να γνωρίζετε το καθήκον των άλλων. Γνωρίζοντας τη θέση σας και γνωρίζοντας τη θέση τους, θα έχετε μια καλύτερη ιδέα για το πώς να αντιμετωπίζετε τους συνεργάτες/συναδέλφους σας. Θα αποφύγετε επίσης να υποβάλετε αιτήματα που δεν πρέπει να κάνετε (π.χ. να ζητήσετε από κάποιον να κάνει έρευνα στο διαδίκτυο όταν δεν είναι μέρος της περιγραφής της θέσης του).

4) Μάθετε τη διαφορά μεταξύ αίτησης και εντολής

Όταν ζητάτε από κάποιον να κάνει κάτι για εσάς, φροντίστε να το λέτε σαν να κάνετε ένα αίτημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν κάνετε ένα αίτημα σε κάποιον που έχει την ίδια οργανωτική τάξη με εσάς. Ακόμα κι αν βρίσκεστε στη διοικητική θέση (π.χ. διευθυντής, προϊστάμενος, OIC), εξακολουθεί να είναι σημαντικό να δίνετε εντολές σαν να κάνετε ένα αίτημα. Αν το κάνεις αυτό, όλοι στη δουλειά θα σε σέβονται περισσότερο.

5) Δείξτε καλή απόδοση

Σε έναν κοινό χώρο εργασίας, η απόδοση ενός ατόμου θα επηρεάσει την απόδοση των άλλων (π.χ. όταν ο κτηνοτρόφος ξεχάσει να παραγγείλει νέες προμήθειες σάλτσας κοτόπουλου, ο μάγειρας δεν θα μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του). Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι γίνονται συχνά κυνικοί με τους υπαλλήλους που δεν αποδίδουν καλά. Φρόντισε λοιπόν να δείχνεις πάντα καλή απόδοση (π.χ. έρχεσαι στην ώρα σου, τελειώνεις τις εργασίες σου στην ώρα σου κ.λπ.).

6) Βελτιώστε την προσωπικότητα και τη στάση σας

Εκτός από την απόδοσή σας, οι συνάδελφοί σας θα παρατηρήσουν επίσης την προσωπικότητα και τη στάση σας. Εάν σας χαρακτηρίσουν ως κάποιον που δεν τους αρέσει, είναι πιθανό να σας αποκλείσουν σε όλα (π.χ. δεν θα κάτσουν μαζί σας κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος). Επίσης, η επικοινωνία σας μαζί τους θα επηρεαστεί πολύ. Επομένως, θα πρέπει να μάθετε πώς να δείχνετε καλύτερη προσωπικότητα και συμπεριφορά.

7) Αποφύγετε θέματα που γεννούν επιχειρήματα

Και τέλος, θα πρέπει να αποφύγετε θέματα που συνήθως οδηγούν σε λογομαχίες. Αυτά είναι θέματα για τα οποία οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πολιτική, θρησκεία, φυλετικά θέματα και ορισμένα τρέχοντα γεγονότα.