10 Συμβουλές για την ασφάλεια των ηλεκτρικών εργαλείων

0

Τα ηλεκτρικά εργαλεία είναι απαραίτητα για τους επαγγελματίες και όσους ασχολούνται με εργασίες βελτίωσης σπιτιού DIY. Ευνοούνται καθώς βοηθούν τους χρήστες να εξοικονομήσουν χρόνο και κάνουν τη δουλειά πιο εύκολη. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπίζονται προσεκτικά, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Οι ατυχίες συμβαίνουν συνήθως λόγω αμέλειας, πλήξης και υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα 10 ζητήματα ασφάλειας, μπορείτε να εργαστείτε ικανοποιητικά και με ασφάλεια με ηλεκτρικά εργαλεία.

1. Προστατευτικά γυαλιά: Αυτά εμποδίζουν τη σκόνη, τα υπολείμματα, τα ρινίσματα ξύλου, τα θραύσματα από υαλοβάμβακα κ.λπ. από το να μπουν στα μάτια. Τα γυαλιά ασφαλείας είναι ένα από τα πιο βασικά κομμάτια του εξοπλισμού ασφαλείας που πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την εργασία με ηλεκτρικά εργαλεία.

2. Προστασία για τα αυτιά: Τα ηλεκτρικά εργαλεία μπορούν να δημιουργήσουν πολύ θόρυβο, ο οποίος μπορεί να ακούγεται πιο δυνατός στο κλειστό περιβάλλον ενός εργαστηρίου. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στα αυτιά, συνιστάται να φοράτε ωτοασπίδες.

3. Γνωρίζοντας τα σωστά εργαλεία για την εργασία: Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα σωστά εργαλεία για την εργασία, προκειμένου να αποφύγει τον τραυματισμό του εαυτού του και τη ζημιά στα υλικά. Για το σκοπό αυτό, συνιστάται να διαβάσετε προσεκτικά τα εγχειρίδια οδηγιών που παρέχονται με τον εξοπλισμό και να εξοικειωθείτε με τις συνιστώμενες προφυλάξεις ασφαλείας.

4. Σωστή μέθοδος χρήσης εργαλείων: Τα εργαλεία δεν πρέπει να μεταφέρονται από τα κορδόνια τους. τα εργαλεία που δεν χρησιμοποιούνται πρέπει να αποσυνδεθούν. και ενώ χειρίζεστε ένα εργαλείο που είναι συνδεδεμένο σε πηγή ρεύματος, τα δάχτυλα πρέπει να κρατάτε μακριά από το διακόπτη on/off.

5. Τα σωστά ρούχα: Τα μακριά μαλλιά πρέπει να είναι δεμένα και να αποφεύγονται τα φαρδιά ρούχα. Ιδανικά, θα πρέπει να φοράτε ρούχα που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα και να χρησιμοποιείτε βαριά γάντια για να αποφύγετε τα αιχμηρά εργαλεία και τα θραύσματα να βλάψουν τα χέρια. Οι μάσκες αποτρέπουν την εισπνοή επιβλαβών μικροσκοπικών σωματιδίων του υλικού που υφίσταται επεξεργασία. Μπορούν επίσης να φορεθούν μπότες εργασίας με ατσάλι και σκληρά καπέλα.

6. Επιθεώρηση εργαλείων: Τα ηλεκτρικά εργαλεία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε υγρά περιβάλλοντα και δεν πρέπει ποτέ να βυθίζονται σε νερό. θα πρέπει να ελέγχονται περιοδικά για εκτεθειμένες καλωδιώσεις, κατεστραμμένα βύσματα και χαλαρούς πείρους βύσματος. Τα χαραγμένα κορδόνια μπορούν να κολληθούν με ταινία, αλλά εάν η τομή φαίνεται βαθιά, θα πρέπει να αντικατασταθεί ένα καλώδιο. Τα εργαλεία που είναι κατεστραμμένα ή αυτά που ακούγονται και έχουν διαφορετική αίσθηση όταν χρησιμοποιούνται πρέπει να ελέγχονται και να επισκευάζονται.

7. Καθαριότητα στον χώρο εργασίας: Αυτό πρέπει να διατηρηθεί γιατί τα συσσωρευμένα σωματίδια σκόνης στον αέρα μπορεί να αναφλεγούν με σπινθήρα. Φυσικά, τα εύφλεκτα υγρά πρέπει να φυλάσσονται καλυμμένα και μακριά από το μέρος όπου χρησιμοποιούνται τα ηλεκτρικά εργαλεία. Ο ακατάστατος χώρος εργασίας καθιστά επίσης εύκολο τον χειρισμό του ηλεκτρικού εργαλείου. συχνά οι περισπασμοί που προκαλούνται από ένα μπερδεμένο καλώδιο μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα.

8. Φροντίδα με συγκεκριμένα εργαλεία: Τα φαλτσοπρίονα και τα επιτραπέζια πριόνια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σφιγκτήρα ταχείας απελευθέρωσης και ξύλινη ώθηση, αντίστοιχα. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όταν χρησιμοποιείτε πιστόλια καρφιών και ηλεκτρικά τριβεία με ιμάντα.

9. Διατηρήστε τα εργαλεία στη θέση τους: Τα ηλεκτρικά εργαλεία πρέπει να επιστρέφονται στα ντουλάπια τους μετά τη χρήση για να αποφευχθεί η χρήση τους από μη εξουσιοδοτημένο και ανίκανο άτομο.

10. Φωτισμός: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σωστό φωτισμό κατά την εργασία με ηλεκτρικά εργαλεία, ιδιαίτερα όταν εργάζεστε στο υπόγειο και στο γκαράζ όπου ο φωτισμός μπορεί να μην είναι ικανοποιητικός.