Φακός κοπής ακετυλενίου και οξυγόνου – Η OSHA λέει ότι η ασφάλεια του οξυγόνου είναι μέρος της ασφάλειας συγκόλλησης

0

Δύο Oxyfuel Safety Horror Stories – και μία από αυτές θα μπορούσε να ήταν τραγωδία.

Ιστορία #1

Ένας εργάτης επέστρεφε από ένα μεσημεριανό διάλειμμα και ετοιμαζόταν να ολοκληρώσει το έργο του να κόψει μια άρθρωση φορτηγού με ένα φακό οξυγόνου ασετυλίνης.

Άνοιξε τη βαλβίδα ασετυλίνης και στη συνέχεια προχώρησε στο άνοιγμα της βαλβίδας στη δεξαμενή οξυγόνου. Ο ρυθμιστής οξυγόνου εξερράγη και στη συνέχεια διαποτίστηκε το πουκάμισό του με οξυγόνο. Το πουκάμισό του φούντωσε και τον έκαψε σοβαρά στον κορμό του. Η αιτία του ατυχήματος προσδιορίστηκε ότι ήταν το Regulator Burnout ή RBO που προκλήθηκε από τον εργαζόμενο που δεν αιμορραγούσε τις πιέσεις όταν έφυγε για μεσημεριανό γεύμα.

Ιστορία #2

Ένας εργάτης προετοιμαζόταν για τις γιορτές της 4ης Ιουλίου γεμίζοντας γάντια λάτεξ με μείγμα οξυγόνου και ασετυλίνης. Το σχέδιό του ήταν να γίνει το χτύπημα της γειτονιάς ανάβοντας αυτές τις βόμβες γαντιών από λατέξ αργότερα εκείνο το βράδυ. Καθώς μετέφερε ένα φορτίο με τα εκρηκτικά μπαλόνια λατέξ, μια στατική σπίθα από το τρίψιμο του λατέξ μεταξύ τους τα έκανε όλα να εκραγούν. Ένα καμένο στήθος, κάποια μόνιμη απώλεια ακοής και ξεκολλημένες πέτρες στα νεφρά που ούτε καν γνώριζε ήταν το τίμημα της βλακείας εκείνη την ημέρα. Αν είχαν ανάψει στο πορτμπαγκάζ του Camaro του, όπου σχεδίαζε να τα βάλει, μάλλον δεν θα είχε επιβιώσει.

Ο εξοπλισμός με οξυγόνο είναι επικίνδυνος.

Η ιστορία #1 είναι κατανοητή, αλλά μπορεί να αποφευχθεί πλήρως χρησιμοποιώντας γνωστές αρχές ασφάλειας του οξυκαυσίμου

Η ιστορία #2 είναι η φυσική επιλογή στην εργασία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Κι όμως βλέπω μερικές φορές βίντεο στο YouTube με ανθρώπους να γεμίζουν μπαλόνια με οξυγόνο και ασετυλίνη και σκέφτομαι μέσα μου “Άγια χάλια, όλοι θα πεθάνουν!”