Συμβουλές για την ασφάλεια του καλωδίου επέκτασης

0

Τα καλώδια προέκτασης είναι μια εύχρηστη λύση για πολλές ηλεκτρικές ανάγκες του σπιτιού και του χώρου εργασίας, αλλά μπορεί να αποτελέσουν επικίνδυνο κίνδυνο πυρκαγιάς εάν δεν τα χρησιμοποιήσετε σωστά. Για να χρησιμοποιήσετε τα καλώδια επέκτασης με ασφάλεια στο σπίτι ή στην εργασία, ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές:

Επιλέξτε το σωστό καλώδιο για την εργασία.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κορδονιών που πρέπει να χρησιμοποιούνται ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση σας. Εάν σκοπεύετε να εργαστείτε σε εξωτερικούς χώρους, αναζητήστε ένα κορδόνι που έχει χαρακτηριστεί για εξωτερική χρήση και έχει ένα παχύ εξωτερικό κάλυμμα από καουτσούκ, πλαστικό ή βινύλιο. Η χρήση καλωδίων επέκτασης εσωτερικού χώρου σε εξωτερικό χώρο μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση. Ανάλογα με τη δουλειά και το περιβάλλον σας, μπορεί επίσης να θέλετε να αναζητήσετε ένα καλώδιο που έχει ειδική βαθμολογία για λάδια, χημικά ή ακραίες θερμοκρασίες.

Εάν σκοπεύετε να συνδέσετε πολλές συσκευές στο καλώδιο ταυτόχρονα, προσθέστε τις τρέχουσες απαιτήσεις για κάθε συσκευή. Οι ενεργειακές απαιτήσεις αναφέρονται συνήθως στην ίδια τη συσκευή ή στο εγχειρίδιο οδηγιών. Οι απαιτήσεις ισχύος για ορισμένες συσκευές αναφέρονται σε watt και όχι σε αμπέρ. Ένας απλός τύπος για τη μετατροπή της βαθμολογίας είναι: αμπέρ = watt/110. Εάν ένα καλώδιο προέκτασης δεν περιλαμβάνει μέγιστη ονομαστική ένταση ρεύματος, μπορείτε να υπολογίσετε τη χωρητικότητά του κοιτάζοντας την βαθμολογία του American Wire Gauge (AWG). Όσο χαμηλότερο είναι το AWG, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα του καλωδίου να παρέχει ισχύ.

Ελέγξτε τα καλώδια πριν από τη χρήση.

Μαζί με την επιλογή του σωστού καλωδίου για την εργασία σας, θα χρειαστεί να επιθεωρείτε και να συντηρείτε τακτικά τα καλώδια επέκτασης. Ελέγξτε τα κορδόνια σας για φθορά, φθορά και κάθε είδους ζημιά. Να είστε προσεκτικοί όταν χειρίζεστε κατεστραμμένα καλώδια – το να αγγίξετε μόνο ένα εκτεθειμένο σκέλος μπορεί να σας προκαλέσει ηλεκτροπληξία ή έγκαυμα. Μπορείτε να αποτρέψετε τη ζημιά στα καλώδια επέκτασης αφαιρώντας τα σωστά από τις πρίζες – μην τραβάτε το καλώδιο προέκτασης έξω από το πραγματικό καλώδιο όταν το αφαιρείτε από την πρίζα. Εάν δείτε οποιοδήποτε είδος ζημιάς στο καλώδιο, θα πρέπει να το απορρίψετε και να το αντικαταστήσετε.

Ελέγξτε την τοποθέτηση του καλωδίου.

Τα καλώδια προέκτασης πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιοχές που συνήθως δεν περνούν. Η τοποθέτηση κορδονιών σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία μπορεί να οδηγήσει σε σκοντάφτισμα και πτώσεις, ενώ τα κορδόνια στα οποία περπατάτε θα φθείρονται πιο γρήγορα. Τα κορδόνια προέκτασης θα πρέπει να περνούν κατά μήκος των σανίδων βάσης ή των τοίχων ή να περνούν με σπείρωμα πίσω από έπιπλα ή εξοπλισμό, έτσι ώστε να μην μπαίνουν στη μέση. Εάν το καλώδιο σας δεν είναι αρκετά μακρύ για να φτάσει μεταξύ της πρίζας και της συσκευής σας, μην χρησιμοποιήσετε δεύτερο καλώδιο και συνδέστε το. Εάν συνδέσετε δύο καλώδια επέκτασης μεταξύ τους, θα μειώσετε την τάση λειτουργίας και την απόδοση των εργαλείων και συσκευών που θα χρησιμοποιήσετε και θα μπορούσατε ακόμη και να προκαλέσετε ζημιά στον κινητήρα.

Άλλες βασικές συμβουλές για ασφαλή χρήση περιλαμβάνουν:

– Μην αντικαθιστάτε τα καλώδια επέκτασης για μόνιμη καλωδίωση.

– Η μεγάλη εξάρτηση από τα καλώδια είναι ένδειξη ότι έχετε πολύ λίγες πρίζες για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Εγκαταστήστε επιπλέον πρίζες όπου τις χρειάζεστε.

– Μην χρησιμοποιείτε ποτέ βύσματα τριών ακίδων με πρίζες που έχουν μόνο δύο υποδοχές για το βύσμα. Μην κόβετε τον πείρο γείωσης για να πιέσετε. Αυτό ακυρώνει το σκοπό ενός βύσματος τριών ακίδων και μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροπληξία.

– Αγοράστε μόνο καλώδια εγκεκριμένα από ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών, όπως Underwriters Laboratories (UL), ETL-SEMKO (ETL) ή Canadian Standards Association (CSA).

Τα καλώδια προέκτασης είναι μια απλή και ευρέως χρησιμοποιούμενη ηλεκτρική λύση για το σπίτι και τον χώρο εργασίας, αλλά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα εάν χρησιμοποιηθούν εσφαλμένα. Πριν συνδέσετε ένα καλώδιο σε μια συσκευή, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το κατάλληλο καλώδιο, βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας και βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί με ασφάλεια.