Πώς να επικοινωνήσετε μηνύματα ασφάλειας στο χώρο εργασίας

0

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για να ευθυγραμμιστεί το προσωπικό και οι εργολάβοι και να εργαστούν προς μια θετική κουλτούρα ασφάλειας.

Ωστόσο, μόνο η παροχή εκπαίδευσης για την ασφαλή εργασία δεν είναι πάντα αρκετή. Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε σχετικά με την ασφάλεια επηρεάζει το αν οι άνθρωποι θα αποδεχτούν ή θα απορρίψουν τα μηνύματά μας για την ασφάλεια.

Ο κύριος στόχος οποιουδήποτε προγράμματος επικοινωνίας ασφάλειας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς. Πώς, όμως, ένας επαγγελματίας σε θέματα ασφάλειας ή ανθρώπινου δυναμικού αλλάζει τη στάση του απέναντι στην ασφάλεια ή βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναλαμβάνουν τις διαδικασίες;

Το μυστικό για την ανάπτυξη εξαιρετικά επιτυχημένων προγραμμάτων επικοινωνίας για την ασφάλεια είναι η χρήση τακτικών που βασίζονται στο μάρκετινγκ.

Οι βασικές τακτικές μάρκετινγκ που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ασφάλεια του μάρκετινγκ είναι:

  • Σχεδιάστε τα μηνύματα ασφαλείας σας σαν μια μίνι διαφημιστική καμπάνια -Ορίστε το κοινό-στόχο σας και βρείτε τους καλύτερους τρόπους επικοινωνίας μαζί του. Για παράδειγμα: άνδρες εργαζόμενοι ηλικίας 25 – 55 ετών τείνουν να προτιμούν ένα πιο οπτικό στυλ επικοινωνίας.
  • Συνεπής, σαφής ανταλλαγή μηνυμάτων (συμπεριλαμβανομένης της επωνυμίας) – Προωθήστε πάντα το ίδιο τυποποιημένο μήνυμα ασφαλείας και βεβαιωθείτε ότι όλα τα τμήματα ευθυγραμμίζονται με το μήνυμα και δεν στέλνουν αντικρουόμενες πληροφορίες (π.χ.: ο υπεύθυνος ασφαλείας λέει στους ανθρώπους να εργάζονται με ασφάλεια και προσοχή, αλλά ο διευθυντής παραγωγής πιέζει για ταχύτητα).
  • Οι συνέπειες της κακής ασφάλειας – Ένα από τα βασικά τους μηνύματα είναι να καταλάβουν πραγματικά οι εργαζόμενοι ότι η κακή συμπεριφορά ασφάλειας όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη δική τους υγεία και ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια των συναδέλφων. Ενημερώστε τους τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην προσωπική τους ζωή και την οικογένειά τους.
  • Τοποθέτηση πολλαπλών μηνυμάτων – Αυτό σημαίνει ότι έχετε ένα σταθερό μήνυμα ή θέμα ασφαλείας και το επαναλαμβάνετε σε πολλά σημεία. Είναι σαν την κόλλα που συγκρατεί τις τακτικές και είναι απαραίτητη στην επιτυχημένη διαφήμιση.

Τα περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα ασφάλειας υπολείπονται όσον αφορά τη συχνότητα των μηνυμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί απλοί και οικονομικοί τρόποι για να γίνει αυτό.

Κάνοντας τους εργαζόμενους να εμπλακούν στο μήνυμά σας για την ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους (βλέποντάς το, ακούγοντας το, διαβάζοντάς το), οι προϊστάμενοι μπορούν να διασφαλίσουν καλύτερα ότι περισσότεροι εργαζόμενοι λαμβάνουν τις πληροφορίες. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε ένα εκπαιδευτικό βίντεο που θα συμπληρώνεται με αντίστοιχες αφίσες, καμπάνιες ενημερωτικών δελτίων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπρελόκ, εγχειρίδια εργαζομένων και ομιλίες εργαλειοθήκης.

Η αντιμετώπιση των μηνυμάτων ασφαλείας ως εκστρατείας μίνι μάρκετινγκ θα προσφέρει καλύτερες επιδόσεις ασφάλειας, επικοινωνία και συντροφικότητα στο χώρο εργασίας.