Επιχειρηματική Επικοινωνία – Τότε και τώρα

0

Η επαγγελματική επικοινωνία παλαιότερα ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα. Η συνεχής ανάπτυξη των τεχνολογιών έχει κάνει τόσες πολλές αλλαγές στην επιχειρηματική επικοινωνία που το χάσμα μεταξύ του προηγούμενου και του τώρα δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί, πόσο μάλλον να καλυφθεί.

Η προηγούμενη επικοινωνία, με την οποία εννοώ πριν από μερικές δεκαετίες, ήταν κυρίως με τη μορφή επιστολών και καρτ ποστάλ. Η επαγγελματική επικοινωνία γινόταν σε μέρες. Ήταν ο κύριος Γκράχαμ Μπελ και η εφεύρεση του τηλεφώνου που έκανε τη ζωή λίγο πιο εύκολη εκείνες τις μέρες. Πριν από το τηλέφωνο, εάν υπήρχε κάποια επιχειρηματική συμφωνία που έπρεπε να οριστικοποιηθεί, τότε είτε και τα δύο μέρη έπρεπε να είναι παρόντα στον ίδιο χώρο την ίδια στιγμή είτε η συμφωνία θα πάρει μέρες για να οριστικοποιηθεί. Ο λόγος ήταν απλός – καθυστέρηση στην επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Σε αντίθεση με σήμερα, δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη εγκατάσταση βιντεοδιάσκεψης με την οποία μπορεί κανείς να εξαλείψει ουσιαστικά οποιεσδήποτε αποστάσεις, ούτε εγκαταστάσεις υπερταχέων τρόπων μεταφοράς που μπορούν να καλύψουν χιλιάδες μίλια σε λίγες ώρες.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής εργασίας γίνεται με τη βοήθεια υπολογιστών. Πολύπλοκοι υπολογισμοί που συνήθως απαιτούν πολλές ανθρώπινες ώρες γίνονται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Είτε πρόκειται για σχέδια έργων, τριμηνιαία οικονομικά έγγραφα, διαχείριση κινδύνων, διαχείριση αποθεμάτων, διαχείριση πόρων και διαχείριση οικονομικών εγγράφων – όλα αυτά και πολλά άλλα μπορούν να τα χειριστούν επαγγελματίες πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών αρκετά αποτελεσματικά και εύκολα.

Τις προηγούμενες μέρες όλη η δουλειά γινόταν από σκληρά εργαζόμενους υπαλλήλους που θυσίαζαν πολλές άγρυπνες νύχτες… φευ! Τα έγγραφα και τα ταχυδρομεία που χρειάζονταν μέρες για να πάνε από το ένα μέρος στο άλλο τώρα χρειάζονται μόλις δευτερόλεπτα. Ο τρόπος μεταφοράς πληροφοριών έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς να ζήσει εκείνες τις παλιές μέρες τώρα.

Θυμάμαι ότι διάβασα στο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν «Το χαμένο σύμβολο» ότι ο παλαιότερος άνθρωπος πίστευε ότι κάποιος που μπορεί να κάνει μεγάλα θαύματα μπορεί να θεωρηθεί ως σκιά του ίδιου του Θεού. Το βιβλίο περιέχει πολλές αναφορές μεγάλων επιστημόνων και εφευρετών που λέγεται ότι έφτασαν στην «Αποθέωση». Η αποθέωση θεωρείται ως η εποχή που ο άνθρωπος μεταμορφώνεται σε Θεό ο ίδιος λόγω των πράξεων και των δυνατοτήτων του. Ειλικρινά, σε παλαιότερες εποχές, αν κάποιος είχε ανακοινώσει ότι μπορούσε να κάνει έναν άνθρωπο να ακούει κάποιον να μιλάει χιλιάδες μίλια μακριά, σίγουρα θα είχε αντιμετωπιστεί ως ένα θαυματουργό άτομο. Αν κάποιος έχει πει ότι μπορεί να κάνει το φως του ήλιου να λάμπει ακόμα και τη νύχτα μέσα στο δωμάτιό σας ή μπορεί να μαγειρεύει φαγητό χωρίς φωτιά, σίγουρα θα είχε μεγάλο σεβασμό και μπορεί να είναι το βήμα του ίδιου του Θεού. Αλλά αν σκεφτείτε τώρα όλα αυτά τα λεγόμενα «Μεγάλα κατορθώματα», πιθανότατα θα πείτε «έτσι τι…μεγάλη υπόθεση». Θέλω να πω, τι θαύμα είναι να μιλάς με κάποιον στο τηλέφωνο. Τι μεγάλη φασαρία υπάρχει στους σωλήνες και τους λαμπτήρες και σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα θεϊκό στη χρήση των φούρνων μικροκυμάτων. Ακόμη και ένα παιδί μπορεί να χειριστεί αυτά τα πράγματα τώρα.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι τρόποι επικοινωνίας που δεν έχουν αλλάξει από τότε που ξεκίνησε η επιχειρηματική επικοινωνία. Για παράδειγμα, ακόμη και σήμερα η νόμιμη επικοινωνία σε κάποιον δίνεται με την έγκυρη επιστολή δεμένη με σφραγίδα. Η διεύθυνση γράφεται με το ανάγλυφο της διεύθυνσης επιστροφής και αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο. Αυτή η συγκεκριμένη χρήση του embosser διευθύνσεων στην επαγγελματική επικοινωνία και πολλοί άλλοι τρόποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται με τους παλιούς τρόπους.

Με τη συνεχή αύξηση της τεχνολογίας, το μέλλον θα είναι ακόμα πιο εκπληκτικό. Μπορούμε να περιμένουμε μεγάλες προόδους από τους μηχανικούς και τους τεχνικούς μας στον τομέα της επικοινωνίας στο εγγύς μέλλον. Αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες τεχνολογίες αιχμής που θα εξελιχθούν, οι οποίες θα ωθήσουν τα όρια της ανθρώπινης διάνοιας και των ικανοτήτων ακόμη περισσότερο. Η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να προοδεύει. Είναι η εποικοδομητική πρόοδος που πρέπει να αναζητήσει κανείς.